Венеция

  Италия е любимата ни дестинация в Европа, а Венеция е най-вълшебното място, което всяка година посещаваме. Архитектурата, водата, мостчетата, малките кале-та, образуващи лабиринти, въздухът, всичко.... Няма друго такова място. Не ни омръзва всяка година да се връщаме и жадно да изминаваме пътя от Пиацале Рома до площад Сан Марко на един дъх. Възхищаваме се на италианците - единствената нация в света, която е успяла да превърне държавата си в марка, и то в марка на любовта.

За щастие Италия става все по-достижима и не малко туристи организират сами пътуванията си. Ето нашият опит, споделен накратко:

Митовете за Венеция - Мит №1 "Във Венеция мирише от каналите". Който Ви го каже, да знаете, че Ви завижда и се опитва да Ви разубеди да не ходите. Спокойно, не мирише! Били сме и в най-големите жеги през август и Ви казваме, че освен на море, на нищо друго не мирише. Водата в каналите явно е доста чиста, защото често се виждат местни да ловят риба пред вратата на къщите си. А и рибите се виждат във водата.

Мит №2 - в Италия не трябва да се ходи през август. Това за последно го чухме миналото лято във Флоренция от една италианка. Било жега и т.н. Във Венеция специално е доста влажно, тъй като е на морето, което създава усещане за по-висока температура от реалната. Всъщност рядко стига до 30 градуса, а и често има бриз от морето. Друг е въпроса, че през август традиционно цяла Италия излиза в отпуска, а тези, които остават е нормално да са кисели и да разправят как не трябва да се ходи там през август.

 
 

Как да стигнем до Венеция?– със самолет е най-бързо. Най-близките летища до Венеция са "Марко Поло", където кацат редовните полети и "Канова" в близкото градче Тревизо, което е предпочитано от нискотарифните авиокомпании. Ако търсите икономичен начин на пътуване, купете си билет от уеб сайта на Wizzair (www.wizzair.com), които кацат на летището в Тревизо (ние също можем да Ви помогнем в това). НО имайте предвид няколко важни неща, когато ползвате нискотарифна авиокомпания. Вижте повече тук. Всички международни линии кацат на летище „Марко Поло”. Летището е с новопостроен терминал. Можете да го разгледате на този линк. Пристигащите пътници се обработват на приземния етаж, а заминаващите на първия етаж.

Придвижване от летищата до Венеция – масовото решение е с автобус. Автобусите тръгват както от летище „Канова” в Тревизо, така и от „Марко Поло” на всеки 20-30 минути. Можете да прегледате и изтеглите разписанието от тук. Ако престоят Ви е в рамките на 7 дни, можете да си купите двупосочен билет, който е малко по-евтин.  На летище „Марко Поло” има автомати за билети както в залата „Пристигащи”, така и извън летището в зоните, от където тръгват автобусите на ATVO. Има и гишета, които работят от 8 до 24 часа с любезно обслужване и англоговорящ персонал. На летище „Канова” също има гишета в зоната след получаване на багажа с работно време от 7.30 до 22.30 ч., но има и автомат за билети. От гишетата за билети можете да си вземете брошури с разписанието на автобусите, които са много ясно написани и срещу всеки полет са предложени поне 2-3 автобуса със съответното разписание. Тези брошури са налични и за сваляне онлайн на този линк. Имайте предвид, че разписанията се променят два пъти годишно, затова е добре да си изтеглите актуално разписание точно преди да тръгнете.

Всички автобуси пристигат на Пиацале Рома (Piazzale Roma). Площадът е разположен близо до влаковата гара и една от големите спирки на вапоретото (нещо като воден автобус). От тук като мравчици тръгват туристите по малките улички и мостчета на Венеция.

 
 

Билети за музеи – по Ваш избор можете да посетите които пожелаете от забележителностите на Венеция, Мурано и Бурано. Можете да си купувате билети на входа на всеки музей или църква, или да ползвате общи билети за няколко музея, което излиза по-евтино, а и пестите време. Ето вариантите:

Museum Pass е карта за всички държавни музеи и включва вход в Двореца на дожите и всички градски музеи във Венеция за 18 евро. Купува се от билетния център в Двореца на дожите или онлайн. Важи 6 месеца. Често има голяма опашка за билети в Двореца на дожите, но върви бързо. Без да чакате, можете да си купите от този много ценен сайт. Плаща се с кредитна карта и често има такса от 3-5 евро в зависимост от билетите или картите, които купувате. Удобството е, че купувате билетите предварително, не чакате и разполагате с цялото си време във Венеция. Този сайт е особено ценен когато тръгнете за Флоренция. Продават и билети за опера в Арена ди Верона! Пробвайте и този сайт.

Кои обекти включва Museum Pass? Това са: Дворецът на дожите (Palazzo Ducale), Музеят Корер (Museo Correr - намира се на площад Сан Марко точно срещу базиликата Сан Марко), Националният археологически музей (Museo Archeologico Nazionale), Библиотека Марчана (Sale Monumentali della Biblioteca Nazionale Marciana), и дворците Ca' Rezzonico, Museo del Settecento Veneziano, Museo di Palazzo Mocenigo e Centro di Studi di storia del tessuto e del costume (музеят на костюмите), Casa di Carlo Coldoni; Музеят на стъклото (Museo del vetro) в Мурано и Museo del merletto. Не е включена Академията и Часовниковата кула, както и двореца Ca' D'Oro (Златният дворец).

Venice Card е мултифункционален билет за вход за общинските музеи, за обществения воден транспорт (вапорето) и за обществените тоалетни. Цените започват от 29 евро. Има и по-евтини варианти от 17 евро, които честно казано не включват нищо, освен някакви си специфични отстъпки. Струва си да си купите такава карта, ако планирате в едини  същи ден да посетите Двореца на дожите и поне още един музей и да ползвате вапоретото. Иначе е по-добре да си купите Museum Pass и билети за вапоретото – 13 евро за един ден или 30 евро за три дни. Повече информация за Venice Card можете да дивите тук

 
 

Хотелите във Венеция са на всяка крачка. Можете да си изберете хотел в самата Венеция или на о-в Мурано или о-в Бурано. Нашият любим хотел е Palazzo Guardi . Намира се много близо до моста на Академията, недалеч от площад Сан Марко, на 20-тина минути пеш от Пиацале Рома на удобно и стратегическо място с лесен достъп до забележителностите, Канале Гранде, зоните за разходка край Канале Гранде и магазин Билла. Рядкост са хотелите, които "на живо" са по-добри, отколкото на снимките в сайта им. Palazzo Guardi е такъв пример. Ако ви харесва, ще Ви направим резервация.

Някои от туристите избират да нощуват в хотели в близкото градче Тревизо с очакване, че цените са по-ниски. Честно казано не е по-евтино, но пък всеки ден трябва да се пътува до Венеция с автобус или влак. Така че ако все пак икономисате някакви пари от по-евтин хотел в Тревизо, ще ги дадете за автобус или влак и ще загубите доста незабравимите мигове в самата Венеция.

Придвижването във Венеция става пеша или по вода с вапорето или водни таксита. Няма автомобили. Само чист въздух и вода. Във Венеция навсякъде виждаш хора, които влачат куфари тип карета напред-назад. Изборът на количеството багаж и вида куфар е много важен. Независимо от сезона, вземете малко неща, удобни обувки и карта. Сложете всичко това в надежден куфар или сак на колелца и сте готови.

 
 

Екскурзовод – за да се оправите във Венеция е добре да имате карта на Венеция и/или пътеводител. Удобното на пътеводителите е, че освен информацията за мястото, предлагат и маршрути за разходка, има и карта. Ако говорите английски, предлагаме Ви серия от много приятни аудио пътеводители, които можете да изтеглите безплатно. Всъщност типично за туристите във Венеция е да се загубят в лабиринта от мостчета и "калета". Не се притеснявайте, питайте местните, ще ви помогнат. Но ви съветваме да не пробвате да питате на италиански, ако не го говорите наистина добре, защото в едно изречение ще чуете толкова много пъти "destro e sinistro", че и на български ще се объркате. Това е чарът на Венеция - да се изгубиш по тесните улички...

И още нещо - когато посещавате базиликата "Сан Марко" и други църкви в топлите сезони, имайте предвид, че не е прието да влизат хора по потници, блузи без ръкави, къси панталони, мини поли. За дамите удобно решение е шал за намятане и тениска за господата. В "Сан Марко" срещу 2 евро ще ви дадат едни не много приятни наметки от материал като за перяща салфетка, за да се наметнете. В някои от другите църкви ги дават без пари и ги връщате на излизане. Няма да ви пуснат и с раница вътре, пък дори да е с размер и вид на дамска чанта. Затова е по-удобно да носите малка чанта през рамо, наистина малка - колкото да събере най-важните ви неща и малка бутилка с вода.

Гълъбите на площада са запазената марка на града. Ако поръсите около себе си трохи от сухари или бисквити, ваши са. Не се притесняват да ядат от ръката ви, или да кацат по вас. Ще ви се качат на главата. Буквално.

 

 

   

All rights reserved © 2011 Vanilla Travel Ltd. www.vanillatravel.bg